ХІ Всеукраїнський історико-культурологічний фестиваль «Мамай-fest» 2018

1-3 червня 2018 р. у Кам’янському, на історичних козацьких землях, відбувся ХІ Всеукраїнський історико-культурологічний фестиваль «Мамай-fest», створивши навколо себе насичений український культурний простір.
1 червня о 10 год. відбулася науково-практична конференція «Українське козацтво в етнокультурному просторі Наддніпрянщини», у ході якої, окрім виступів науковців з різних регіонів України, відбулася презентація досліджень доктора історичних наук Віктора Брехуненка, а також презентація книги спогадів і роздумів про Вячеслава Чорновола «Великі дерева в тіні не ростуть».
Того ж дня було підведено підсумки традиційного конкурсу дитячої творчості «Козак Мамай та його пісня», у якому цього року взяли участь 173 учасника, представивши 199 робіт.
Наскрізною темою цьогорічного фестивалю стала тема річки Дніпро у історичному, геополітичному, екологічному, філософському та інших контекстах. Тому 1 червня відбулася панельна дискусія «Дніпро сьогодні: сакральна ріка чи зона екологічного лиха» з виїздом учасників фестивалю на Середньодніпровську ГЕС.
Урочисте відкриття фестивалю відбулося на майдані Калнишевського за участі запального етно-рок гурту «КораЛЛі» (м. Івано-Франківськ). Також жителі та гості міста взяли участь у майстер-класі з живопису і потренувалися в написанні картини «Козак Мамай», а також паралельно познайомилися з виставкою картин класичних Мамаїв.
Також першого фестивального дня відкрилася низка виставок. Це – етнографічна виставка «Евакуйована колекція», створена у 2015 році як благодійна ініціатива бійця добровольчого батальйону «Айдар» Миколи Павлюченка з метою культурного діалогу та сприяння порозумінню між українцями, жителями різних областей України. Ця виставка – свідчення єдності України, потужна зброя проти безпам’ятства та нетерпимості. На виставці представлений одяг зі стародавніми орнаментами Слобожанщини (середина XІX – поч. XX ст.), зокрема з Луганщини, що містять елементи, виконані «вирізуванням» і «біллю» на жіночих сорочках, оздоблені оксамитом та намистом керсетки та інше. В цих речах гармонійно поєднуються культурні риси, притаманні населенню не тільки Слобожанщини, а й Полтавщини, Наддніпрянщини, Поділля, Полісся, що засвідчує нашу спільну культурну традицію.
А виставка живопису «Козак Мамай» заслуженого діяча мистецтв України Ореста Скопа (м. Львів), якого пов’язує з музеєм та фестивалем довготривала дружня співпраця, у доробку якого декілька сотень картин про козака Мамая, незмінно викликала захоплення відвідувачів.
Також львівська делегація на «Мамай-festі» представила банерну виставку, присвячену видатному українському поетові Богдану-Ігорю Антоничу, який, хоч і пішов з життя рано, але справив значний вплив на український поетичний простір ХХ ст. Виставка має назву «Богдан-Ігор Антонич: родинні цінності та творчі ідеали».
Ще про одну поетесу, яка рано покинула цей світ, говорили цього дня. Пам’ять про неї береже її дідусь Володимир Бевз (м. Вінниця) і саме він презентував творчість онуки Олександри Бурбело, вірші якої увійшли до програми з української літератури в 5-6 класах.
Закінчився перший фестивальний день демонстрацією фільму «Будинок «Слово», який представляла харківська делегація волонтерів.
2 червня відбулася публічна лекція кандидата історичних наук, завідувача кафедри дизайну Київського державного інституту декоративно-прикладного мистецтва ім. М. Бойчука Олександра Босого на тему «Українська орнаментика: витоки, символи, еволюція». Після чого Євген Безус з Верхньодніпровська презентував літературно-художнє видання «Залізна відданість українському народу» (про поезії, оповідання, наративи поета Олександра Григоренка).
Актуально пролунала презентація «Події Української революції у світлинах 1917-1920-х рр.»., проведена кандидатом історичних наук Юрієм Митрофаненком з Кропивницького. А для шанувальників літератури була цікавою творча зустріч з кандидатом філологічних наук, українською письменницею Ольгою Кирилюк.
Другого фестивального дня відкрилися ще дві виставки: всеукраїнська виставка «ДніПРОбудження», а також виставка Євгена Прокоф’єва та Олександра Жолудя «ДніПРОбудження: Запорізька проекція», які зібрали навколо себе багато шанувальників мистецтва.
Однією з фестивальних локацій стала цього року ЦБС ім. Шевченка. У її гостинному дворику зібралося традиційне Коло Слова – творча зустріч поетів. Свої вірші читали поети Роман Кухарук (Київ), Анатолій Горовий (Київ), Віра Свистун (Київ), Володимир Луценко (Дніпро), Володимир Кільченський (Дніпро), Марія Дружко (Кам’янське), Віталій Старченко (Дніпро), Михайло Кудрявцев (Дніпро), Михайло Яровий (Кам’янське).
А у музеї творчий вечір народного артиста України Віктора Гунькіна зібрав повну залу шанувальників театру. Після цього слово взяла харківська делегація (Таня Бабіна, Олександр Ткаченко, Микола Мох, Сергій Перепелиця, Галина Железняк), яка традиційно приїздить на фестиваль до Кам’янського. Цього разу виступ харків’ян був присвячений Григорію Сковороді. Програма включала презентацію фільму, концерт та лекцію.
Після виступу харків’ян гості та учасники фестивалю мали змогу подивитися фільм «Посттравматична рапсодія» режисера Павла Когута. Цей фільм представив кіборг Артем Безверхий, який у фільмі виконав епізодичну сцену.
3 червня відбувся традиційний виїзд учасників фестивалю за місто – до унікального заповідника «Дніпрові пороги». Де учасників фесту зустрів директор, кандидат біологічних наук Вадим Манюк.
А у музеї цього дня відбулися показ фільму «Найближчі до Бога», «Родинний день» за участі музичної родини Гордієнків, творча зустріч з молодою кам’янською художницею та поетесою Марією Слободяник. І, звичайно, всі з нетерпінням чекали на одну з головних подій кожного фестивалю – концерт заслуженого артиста України, кобзаря Тараса Компаніченка, який за 11 років проведення фестивалю став практично його символом і має в Кам’янському багато палких шанувальників.
Тож, як завжди, «Мамай-fest» став місцем високої концентрації українського слова та українського мистецтва, місцем перетину традиційної та сучасної культури.