ХІV Всеукраїнський історико- культурологічний фестиваль «Мамай-фест» 2021

Яскравий, насичений ‘подіями ХІV Всеукраїнський історико-культурологічний фестиваль «Мамай-фест», присвячений 30-річчю Незалежності України, пройшов у Кам’янському, на колишніх козацьких землях, упродовж 20-22 серпня 2021, за підтримки міського голови Андрія Білоусова.
Вже на перший день фесту під час науково-практичної конференції «Українське козацтво в етнокультурному просторі Наддніпрянщини» презентована низка цікавих доповідей відомих українських істориків Ігоря Кочергіна – доктора історичних наук, начальника Південно-Східного відділу Українського інституту національної пам’яті (Дніпро), провідного наукового співробітника Інституту історії України НАН України, доктора історичних наук Бориса Черкаса. публіциста та літератора Кирила Галушко (Київ) – кандидата історичних наук, та багатьох інших науковців. Унікальні дослідження, присвячені подіям Української революції 1917–1921 рр. на теренах Центральної України, представив кандидат історичних наук Юрій Митрофаненко (Кропивницький). Це видання з трьох книг «Роки боротьби 1917–1922 рр. на Єлисаветчині. Український погляд». Автор зупинився на подіях та постатях, що пов’язують сучасні Кіровоградську та Дніпропетровську області, висвітлив аксіологічні аспекти маркування простору на прикладі меморіальних ландшафтів Центральної України та навів приклади практичної реалізації проєктів, пов’язаних зі збереженням та переосмисленням значення історичних ландшафтів. За підсумками науково-практичної конференції, в якій взяли участь більше тридцяти істориків, філологів, музеологів, мистецтвознавців з десяти міст України, підготовлена до друку збірка наукових статей.
Молодіжна гутірка з презентацією книги Кирила Галушка «Кто и зачем придумал Украину» пройшла в молодіжному хабі.
Родзинкою першого фестивального дня стало відкриття виставки відомого українського графіка Олега Кіналя «Лицарі Віри і Шаблі», створеної на основі роману українського письменника, поета, літературного критика, журналіста, музиканта, лідера рок-групи «Декаданс» Валентина Терлецького «Книга Сили». На сторінках книги автор запропонував власні гіпотези розвитку багатьох подій, які межують зі справжніми історичними відкриттями.
Цього дня багато заходів було розраховано саме на родинні аудиторії. Це ігрова програма для дітей «Мамай співає Україну», відкриття виставки дитячої творчості «Козак Мамай та його пісня», в якій взяли участь батьки з дітьми – авторами представлених робіт.
Поступово фестини перенеслися до іншої локації – скверу навпроти музею, де відкрився АРТ-простір «Територія мистецтва». Виставка-ярмарок декоративно-ужиткового мистецтва «Містечко майстрів», ігри, забави, виступи арт-театру «Козачий гарт», театру козацького бою «Запорозький Спас», вільний мікрофон, де творчі люди знайомили аудиторію зі своєю творчістю, – ось неповний перелік всіх цікавинок, відкритих для відвідувачів цієї локації. Кульмінацією свята стало вітання секретаря Кам’янської міської ради Наталії Ктітарової та вручення за дорученням міського голови перших дипломів учасникам фесту. Зі словами вітань звернулись до присутніх депутати міської ради фракції «Європейська солідарність» Наталія Шкуренко, Ростислав Винар і Оксана Соколова. Вони передали в дар музею картину «Казак Мамай» відомого українського художника Ореста Скопа.
Завершився перший фестивальний день концертом народного артиста України Тараса Компаніченка. Сучасний кобзар, братчик Кобзарського цеху в Києві, соліст міжнародного хору “Академiя традицiй” і гурту “Хорея козацька”, він неперевершено грав на кобзі, бандурі, лірі та виконував твори середньовіччя, бароко, класицизму, романтизму, відомі та маловідомі народні пісні.
Наступного дня відбулася низка історико-літературних презентацій. Відвідувачі фесту мали унікальну можливість довідатись про долю українського міста Соколів, зниклого під час Другої світової війни, на публічній лекції лауреата Національної премії Тараса Шевченка Галини Пагутяк «Хроніки зниклого міста». Тамара Горіха Зерня – письменниця і перекладачка, волонтерка і громадська діячка, перша книга якої «Доця» отримала у 2019 р. «Книга року ВВС», на фесті презентувала новий роман «Принцип втручання». Це детектив, і одночасно не детектив. Це драма і комедія, смішна до сліз і зворушлива до ненависті історія.
Мистецький блок був представлений відкриттям двох виставок. Це колективна художня виставка «Мамай єднає», створена під егідою Національної спілки художників України – одного з партнерів фесту. На ній представлені роботи художників з Києва, Тернополя, Дніпра, Краматорська, Львова, Запоріжжя, Полтави. Іншу виставку можна вважати підсумковою. Це етнографічна виставка «Евакуйована колекція», яка вперше була представлена у 2019 р., на ХІІ Всеукраїнському історико-культурологічному фестивалі «Мамай-фест». У 2021 р. концепт виставки переосмислений в контексті: ідентичність-напад-захист. Адже проблема збереження національної ідентичності, духовних цінностей України актуалізована з початком російсько-української війни. У рамках фесту відбувся кінопоказ телефільму «Заміновані вірністю» про батальйон «Айдар», який представляла героїня фільму, волонтерка та громадська діячка, кандидатка технічних наук Світлана Бевз.
Сюрпризом для шанувальників української музики стала зустріч з відомим українським гуртом «Вертеп» просто на виставковій локації.
Під час поетичної сторінки «Коло Слова» звучали поетичні читання дніпрянських поеток: Марії Дружко, Сніжани Білої, Анни Іви, Наталії Жиліної-Жури, Олени Ляшенко, Анастасії Теплякової, Ганни Купрій, Юлії Куліч, Яни Ловчинської, Євгенії Яворської.
В кінозалі відбувся концерт оперного співака, заслуженого діяча мистецтв України, лауреата міжнародних конкурсів Миколи Сікори, творчість якого пов’язана з народною музичною культурою. Завершився другий фестивальний день кінопоказом українського історичного фільму «Толока», екранізованої Шевченкової балади «У тієї Катерини хата на помості…» (режисер Михайло Іллєнко).
На третій фестивальний день працювали фестивальні виставки, проводилися квести, кінопокази. Родзинкою дня стала презентація збірки прозових оповідань для дітей середнього та старшого віку, надрукованих пласким та брайлівським шрифтами, письменниці Евгенії Яворської.
І звісно відбулися традиційні мандри: цього разу учасники фесту ознайомилися з історією двох колишніх козацьких слобід, що знаходяться на території міста, Тритузного і Карнаухівки. У відремонтованому крилі будівлі Свято-Миколаївського храму села Тритузне проводяться богослужіння – того дня після недільної проповіді там відбувся концерт духовної музки учасника «Мамай-фесту» Миколи Сікори. Закрита частина храму нагадує склад і будівельний майданчик. Але головне – там живе надія і віра у відродження…
Незабутня зустріч очікувала учасників фесту і в сусідній Карнаухівці: традиційні хліб-сіль, вітання селищного старости Тетяни Фріске, виступ фольклорного колективу, екскурсія, і звісно – традиційна зливана каша просто на березі Дніпра.
В цей час музей працював у фестивальному режимі: екскурсії-квести по виставках, містечко майстрів з сувенірною продукцією, кінопокази.
Завершився фестиваль публічною розмовою «Вони виборювали Незалежність України» (Оптимісти/Скептики), присвяченою 30-річчю Незалежності України за участю місцевих ветеранів демократичного руху Івана Бельмаса, Володимира Сивоконя, Василя Бережного, а також начальника відділу інформаційної діяльності і і взаємодії з громадськістю міської ради Ігоря Задорожного. Уроки трьох десятиліть Незалежності, досягнення і втрачені шанси, можливості прискорения руху України шляхом розвитку і прогресу, – основні теми, що порушувалися під час заходу.