Донбас»: переPROчитання образу

Донбас»: переPROчитання образу

Донбас»: переPROчитання образу

 

 

З такою назвою в Музеї історії міста Кам’янське відкрилася виставка Українського інституту національної пам’яті про переосмислення українцями проблеми приналежності Донбасу в умовах нинішньої війни. Автори  виставки – провідні фахівці УІНП В. В’ятрович, І. Каретніков, Б. Короленко, М. Майоров, В. Тиліщак, Я. Файзулін, В. Яременко.

Важливою складовою частиною гібридної агресії  Росії проти України та вкрай небезпечною зброєю масового інформаційного ураження став сконструйований російською пропагандою образ Донбасу як «особливого» регіону, який внаслідок свого історичного минулого завжди був переважно радянським і ніколи – українським.

Конструювання та поширення у публічному просторі такого образу варто розглядати як інформаційно-психологічну спецоперацію, мета і завдання якої очевидні: нав’язуючи суспільству сприйняття Донбасу як однозначно чужого та ворожого до України й усього українського, проштовхуючи ідею відмови від регіону, активізуючи дезінтеграційні настрої і дії, завадити консолідації нації та сприяти поразці Української держави у війні за Незалежність і Соборність.

На превеликий жаль, російській пропаганді вдалося поширити в українському інформаційному просторі потрібний їй образ «неукраїнського» і «люмпенізованого» Донбасу. Цьому сприяють і розповсюджені в соціальних мережах безвідповідальні висловлювання публічних осіб про Донбас, як про «гангрену», яку необхідно рішуче відрізати, «чужу чужину» тощо.

Натомість автори проекту впевнені, що в українському дискурсі потрібно формувати образ Донбасу як невідокремної частини України, без реінтеграції якої неможливі ані консолідація української політичної нації, ані Соборна Українська держава. Саме це і є метою проекту під назвою «Донбас»: пере PROчитання образу».

Виставка піднімає теми історичної спадщини Донбасу від давніх часів і крізь віки до сьогодення. Вона розглядає внесок цього регіону в історію України та дає зрозуміти, яку важливу роль протягом століть відігравав Донбас для всієї України.

Виставка, яка буде працювати до кінця березня 2020 р., доповнена матеріалами приватної колекції народного одягу Слобожанщини, що вивезена із зони воєнних дій солдатом Миколою Павлюченком, та матеріалами з фондів Музею історії м. Кам’янське.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *