Різдвяний вечір в музеї

Різдвяний вечір в музеї

Різдвяний вечір в музеї

7 січня 2019 року в музеї історії міста Кам’янське відбувся традиційний захід «Різдво в музеї», який зібрав навколо себе шанувальників українських звичаїв та обрядів, на які дуже багатий різдвяно-зимовий цикл свят.

Різдво як одне з найбільших християнських свят є символом народження світла, символом спасіння людства, символом любові, доброти та радості, а отже – одним із найбільш улюблених в народі свят.

Музейне дійство почалося опівдні з майстер-класу з плетіння Дідуха – своєрідної української ялинки, який символізує єднання світу живих зі світом предків, добробут та злагоду в родині. Дідух за традицією плела (а допомагали їй відвідувачі музею) заслужений майстер народної творчості Наталка Рибак з Петриківки.

Також відвідувачі мали можливість придбати вироби, розписані петриківським розписом, і виготовлені з соломи традиційні павучки-обереги, квіти, шишки тощо.

Різдвяні вечорниці, що розпочалися о 16 годині, були надзвичайно насиченими. Відкрила їх своїм привітанням директор музею Наталія Буланова. Від міської влади на святі у музеї був присутній секретар міської ради Олександр Залевський, який у своєму виступі побажав усім українцям злагоди та єднання. А настоятель парафії Преображення Господнього УГКЦ отець Ігор закликав частіше чинити добро і берегти традиції та родинне тепло.

Колядницький гурт етнографічного музею «Джерело» СЗШ № 19 привітав присутніх традиційними українськими колядками, а своїм ніжним співом усіх потішила солістка Поліна Пітько, виконавши колядки «У місті Віфлеємі» та «Коляда моя, коляда».

Парафія Преображення Господнього Української греко-католицької церкви представила на музейному святі два вертепи: один – у виконанні дітей, вихованців недільної школи, – зачарував лагідністю дитячих голосів, а другий – у виконанні дорослих акторів – був майстерно розіграний під керуванням заслуженого артиста України Юрія Малікова.

У ході вечору було презентовано художню виставку «Різдво Христове – 2019», основу якої складають твори з фондів Музею сучасного образотворчого мистецтва (м. Дніпро) та Музею історії міста Кам’янське. Традиція представляти на Різдвяну виставку в музеї нові твори була підтримана членами Національнолї ьСпілки художників України С. Бабіч, О. Чегоркою, художниками А.Михальчук, Г. Мішиною, майстрами народної творчості Н. Панібудьласка, В. Рябою та ін. Виставка працюватиме до 3 лютого 2019 р.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *