День пам’яті жертв депортації кримських татар 1944 року.

День пам’яті жертв депортації кримських татар 1944 року.

 

18 травня, в Україні відзначають День пам’яті жертв депортації кримських татар 1944 року.
.
За різними даними, примусова депортація призвела до загибелі понад сотні тисяч людей.
Відзначимо, депортація кримських татар з півострова у Час другої світової війни почалася 18 травня 1944 року і тривала до початку червня. Підставою для цього стали претензії в масової зраді і колабораціонізмі під час окупації гітлерівськими військами.

За офіційними даними радянської влади, були депортовані понад 183 тис. Кримських татар, по татарських джерел – понад 228 тис., З яких протягом перших півтора років померли близько 110 тис. Чоловік.

Підлягає депортації дозволяли взяти особисті речі, провізію, посуд і побутовий інвентар. Більшу частину направили на поселення в Узбекистан, частина – в ГУЛАГ, а також на роботи в Московський вугільний басейн.

Відомо, що після депортації Крим заселяли вихідцями з Росії і інших радянських республік, а в післявоєнний період населення півострова виросло в 10 разів.

Після передачі Криму до складу УРСР (1954) в 1956 році був виданий указ (неопублікований) про реабілітацію кримських татар, але фактично без права повернення на батьківщину. Масовий повернення кримських татар почався в кінці 80-х років.

Після анексії Криму РФ указом Президента України 18 травня встановлений Днем боротьби за права кримськотатарського народу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *