«Мамай єднає Україну»

«Мамай єднає Україну»

Історико-культурологічний фестиваль «Мамай-fest»,  започаткований у 2008 р. в Музеї історії м. Дніпродзержинська, має свою історію, традиції, здобутки та особливості. Родзинкою VII фестивалю, який відбудеться 6-8 червня поточного року, буде проект «Мамай єднає Україну».

Вже стало очевидним фактом усвідомлення  того, що перед суспільством стоїть надзвичайно важливе і складне завдання від вирішення якого, без перебільшення, залежить доля країни, її цивілізаційний вибір, і власне,  саме існування як незалежної суверенної держави – злиття українців двох цивілізацій в один народ, в одну політичну націю. Механізм такої конвергенції  – виокремлення спільних для Сходу і Заходу України історико-культурних цінностей як базових для народного єднання, зокрема певних подій і культових постатей, що несуть в собі націєтворчу місію.

Домінуючим міфом історичної пам’яті українців протягом віків є козацький, який відігравав і продовжує відігравати надзвичайно важливу роль  у консолідації   новочасної української нації. Саме цей міф  залишається найбільш прийнятим для українців по обидва береги Дніпра: у масовій свідомості образ козака зливається з образом України. Визначальна функція козака як захисника і оборонця народу, насамперед, зафіксована у народній картині «Козак Мамай».  Традиційний фон картини та зовнішній вигляд козака переконливо свідчать, що він не агресор і не нападник, а застосування з його боку сили – тільки відповідь на насильство, що змушує його взятися до зброї, яка завжди поруч.

Художній проект «Мамай єднає Україну» передбачає створення у візуальному  просторовому вимірі символічної карти України, що складається з 25 робіт, виконаних у різних жанрах і техніці та об’єднанних зображенням козака Мамая. 25 робіт, які відповідають існуючому територіально-адміністративному поділу України (24 області та АР Крим), будуть нести в собі географічні, історичні, культурні особливості тієї чи іншої області України.  Разом з тим їх повинно об’єднувати наше спільне минуле та бачення майбутнього країни. Ми певні теж, що образ козака Мамая своєю химерністю, загадковістю, незламністю    дає великі можливості для творчої уяви та багатства трактувань, що будуть втілені в конкретних творах українських митців, яких хвилює доля України.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *