Концепція мистецького проекту «ДніПРОбудження»

Концепція мистецького проекту «ДніПРОбудження»

1 червня 2018 р. розпочинає роботу ХІ Всеукраїнський історико-культурологічний фестиваль «Мамай-fest». Вагомою складовою фестивалю стане концептуальна художня виставка мистців з різних куточків України «ДніПРОбудження».

Національна історія – це насамперед сконструйована пам’ять як особливий соціокультурний феномен осмислення індивідом і соціумом свого місця в часі, де особливої ваги набувають «місця пам’яті», постаті, події, історико-культурні та географічні об’єкти, що мають формотворче значення в національній історії, які слугують каркасом для колективної національної ідентичності. Чинником, що впливає на формування й актуалізацію «місць пам’яті» виступає історична міфологія, яка широко побутує в медійному просторі та комунікаціях на кшталт   фестивалю «Мамай-fest».

Знаковими  «місцями пам’яті» для українців, поряд з Тарасом Шевченком та козаком Мамаєм, Крутами та Голодомором 1932 – 1933 рр., Карпатами та Хортицею є ріка Дніпро.  Не торкаючись теоретичного обґрунтуванню значення й ролі річок як транспортних артерій, джерел, їжі, води та енергії, зазначимо, що цивілізація, як така, бере свій початок у межиріччі Тигра й Євфрата. Ріка Дніпро по праву вважається колискою української нації. Дніпро – це і поселення людей кам’яного віку, це і перше державне утворення східних слов’ян – Київська Русь, це і запорозьке козацтво, це і битва за Дніпро 1943 р., і форпост української єдності. Продовжувати перелік нема сенсу, основоположне значення Дніпра в історії та житті українського народу беззаперечне.

Колективна художня виставка «ДніПРОбудження» передбачає відтворення в різноманітній художній формі – живопис, графіка, декоративно-прикладне мистецтво, інсталяції тощо – ролі та значення Дніпра в долі української нації. Твори мистецтва передбачається доповнити історичними артефактами, тим чи іншим чином пов’язаними з Дніпром, зокрема матеріалами Романківської стоянки, козацької доби, будівництва Дніпровського заводу, битви за Дніпро, будівництва ГЕС тощо.

Таким чином, виставка передбачає складну й продуману сценографію, де твори мистецтва та історичні артефакти будуть представлені в різному контексті – візуальному (кадри кінохроніки, уривки з документальних та художніх фільмів), вербальному (тексти документів), звуковому (пісні, дикторські тексти, вірші) і створюють цілісний гармонійний образ величної річки, яка в масовій свідомості повинна утвердитися як річка єднання нації.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *