Виставка до 35-річчя Чернобильскої трагедії

Виставка до 35-річчя Чернобильскої трагедії

     Напередодні 35-річчя Чорнобильської трагедії в Музеї історії м. Кам’янське відкрилася виставка «Дзвони Чорнобиля». Експозиція створена на основі фото, документів, речей ліквідаторів наслідків аварії на Чорнобильській АЕС – мешканців нашого міста: пожежних, військових, працівників підприємств, мобілізованих військкоматом, в основному хіміків, будівельників, водіїв. Представлено кінохроніку подій і фотохроніку зони відчуження, матеріали щодо діяльності громадської організації «Союз Чорнобиль України». Звертають увагу відвідувачів на екологічну ситуацію в місті матеріали ПХЗ, на якому перероблявся радіоактивний шлак, привезений з 6-ої домни ДМЗ для виготовлення палива для ядерної бомби. Екологічна катастрофа планетарного масштабу символічно зображена на полотнах і в скульптурі Михайла Мігріна.     
     «Дзвони Чорнобиля» не вщухають, повертаючи в трагічне 26 квітня 1986 року, коли о 1-й годині 24-и хвилини ночі відбувся перший вибух на 4-му енергоблоці Чорнобильської АЕС, за ним –  другий вибух, що зруйнував реактор. Після чого дах вагою більше 2 тисяч т піднявся над спорудою на висоту більше 20м і 8 т радіоактивного палива вирвалося в атмосферу. Повітря було розпечене неймовірно, рівень радіації сягав кількох тисяч рентген. До пожежних та військових, які першими прийняли на себе ядерний удар, вже  з 1 травня долучилися мешканці нашого міста. Серед них: пожежні – керівники та інспектори Микола Колодяжний, Володимир Кравченко, Микола Присвітлий, Валерій Козлов, Сергій Федченко; військові – підполковник Петро Жук, підполковник Микола Шевченко, капітан Василь Снєгов, ст. лейтенант Михайло Норченко, полковник Микола Іпатко; виробничники – Олександр Попільнюк, Юрій Кузовов; ліквідатори-активісти громадського руху – Олексій Звенигородський, Юрій Головня, Сергій Челак та багато інших.       
     Наша пам'ять і шана усім, хто своїм життям і здоров’ям ризикував заради нас під час ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *