Голодмор – геноцид українського народу

Голодмор – геноцид українського народу

2 липня 2020 р. в Музеї історії міста Кам’янське, за сприяння Українського інституту національної пам’яті, відбулося засідання Дніпровського історичного клубу на тему «Рафаїл Лемкін і совєцька політика геноциду в Україні».

У засіданні взяли участь Генадь Побережний, професор політології Українського Вільного університету у Мюнхені (ФРН), науковець програми академічного обміну ім. Фулбрайта (США), дослідник Гарвардського інституту українознавства (США), є випускником Ратґерського університету (США) та асоційованим дослідником Гарвардського інституту українознавства, де він працював головним картографом розділу «Великий голод» для електронного атласу України (http://gis.huri.harvard.edu/historical-atlas/the-great-famine.html), Ігорь Кочергін – доктор історичних наук, керівник Південно-східного регіонального відділення Українського інституту національної пам’яті, професор кафедри історії та політичної теорії НТУ «Дніпровська політехніка», Наталія Буланова – кандидат історичних наук, директор музею історії міста, Олена Охрімчук – кандидат філологічних наук, завідувачка сектором координації територіальних структур УІНП, а також –співробітники музеїв, викладачі навчальних закладів міста.

Головний промовець – д-р Генадь Побережний у форматі лекції-дискусії звернувся до спадщини видатного правника Рафаїла Лемкіна, котрий першим визначив злочини сталінського комуністичного режиму проти українців як геноцид та проаналізував геноцид в Україні в контексті міжнародного права. . Вчений наголосив на тому, що геноцид є супутником колоніалізму, і радянський період української історії є показовим для розуміння сутності геноциду як явища.

Після лекції гості ознайомилися з експозиціями Музею історії Кам’янського, а також – з виставкою Українського інституту національної пам’яті «Донбас»: переPROчитання образу».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *