Директор Музею історії Кам’янського взяла участь у міжнародній тренінговій програмі

Директор Музею історії Кам’янського взяла участь у міжнародній тренінговій програмі

На початку липня у Дніпрі проходила тренінгова програма «Культ чи культура. Школа музейних компетенцій» для музейних працівників центральних та південних областей України. Серед тих, хто у ході конкурсного відбору здобув почесне право участі у тренінгу, організованному Українським центром розвитку музейної справи спільно з Goethe-Institut, за підтримки Міністерства закордонних справ ФРН та Українського інституту національної пам’яті,  – директор Музею історії міста Кам’янське, кандидат історичних наук Наталія Буланова. 

У ролі тренерів виступили  знані українські та німецькі фахівці музейної справи: доктори Манфред Віхман і Катрін Пассенс з Фундації «Берлінський мур», Сара Грандке з Меморіалу «Концентраційний табір Флоссенбург», Зеновій Мазурик (Львів), Юлія Ваганова (Київ), Тетяна Пилипчук (Харків), Зоя Шинчук (Одеса) та ін.

Протягом п’ятиденної теоретичної і практичної сесій учасники тренінгу розглядали шляхи і методи реформування музею у сучасному світі, з урахуванням зростання його ролі, як важливого майданчика суспільного і світоглядного діалогу. У світлі подій в Україні останніх років – від Майдану до війни з російськими окупантами – очевидно, що музеї з їх широкою мережею покриття території країни, документальними і предметними свідченнями вітчизняної історії, – мають стати платформою налагодження конструктивної громадської коммунікації.

За підсумками тренінгу його учасники не тільки збагатились новими знаннями, враженнями і ідеями, обмінялись досвідом з коллегами з інших міст, і домовленостями про спільні проекти, – а й отримали Сертифікати Українського центру розвитку музейної справи про проходження курсу підвищення кваліфікації. Учасники програми мають можливість використати набуті знання в подальших грантових проектах за сприяння іноземних інституцій.

Директор Музею м. Кам’янське Наталія Буланова високо оцінила фаховий і організаційний рівень тренінгової програми «Культ чи культура. Школа музейних компетенцій», висловивши вдячність Владові Піоро, голові правління  Українського центру розвитку музейної справи та всім її оргіанізаторам і тренерам. «Це були незабутні, насичені спілкуванням дні, присвячені перспективам розвитку музейної справи в Україні. Особливо актуальним для нас став напрям, присвячений роботі з пам’яттю у музейних інституціях східних земель ФРН. Доктор Манфред Віхман, куратор Фундації «Берлінський мур» у своїй лекції «Робота з незручною спадщиною: нові підходи до колишніх комуністичних місць та об’єктів у Німеччині», розповів як про долю пам’ятників комуністичної доби у східному Берліні, так і про переосмислення німецьким суспільством та політикумом ставлення до залишків Берлінського муру як до історичної пам’ятки і туристичного об’єкта. Це – цінний досвід в умовах наших процесів декомунізації суспільства», – зазначила Наталія Буланова. 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *