Музейна КіноПлатформа

Музейна КіноПлатформа

19  травня 2021 р. відбудеться демонстрація історичної драми «Хайтарма» –

першого художнього фільму про депортацію кримських татар.

Фільм режисера і виконавця головної ролі Ахтема Сеітаблаєва, створений на основі реальних подій. Він розповідає про насильницьке виселення кримських татар, звинувачених радянською владою у співробітництві з нацистами.  Це виселення цілого народу  стало однією з найбільш швидко проведених депортацій у світовій історії. Основна фаза спецоперації військ НКВС, здійсненої згідно таємної постанови Державного комітету оборони  СРСР №5859-сс «Про кримських татар», підписаної Сталіним, тривала упродовж неповних трьох діб з третьої ранку 18-го до четвертої дня 20-го травня 1944 р.

Фільм знятий від першої особи, через сприйняття головного героя, реальної людини –   Героя Радянського Союзу Амет-Хана Султана. Льотчик-ас, після визволення Криму, отримав відпустку і разом з бойовими друзями приїхав до батьків в Алупку. Це і були оті найстрашніші в історії кримськотатарського народу дні, коли радянський тоталітарний режим проявив свою нещадність, жорстокість,  антилюдяність.

Художній фільм «Хайтарма» по суті є документальним фільмом в його художньому образі,  переказувати зміст якого не має сенсу. Його потрібно дивитись.

Початок сеансу об 11.00 годині.
Вхід вільний.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *