Напередодні Воскресіння Христового в Музеї історії міста відкрилася ХХІІІ Всеукраїнська виставка декоративно-ужиткового мистецтва “Світ Божий як Великдень”

Напередодні Воскресіння Христового в Музеї історії міста відкрилася ХХІІІ Всеукраїнська виставка декоративно-ужиткового мистецтва “Світ Божий як Великдень”

Світ Божий як Великдень»…
…Таку промовисту й поетичну назву має тематична мистецька експозиція, що відкрилася у Музеї історії міста Кам’янське напередодні Воскресіння Христового. Без перебільшення, це велика мистецька подія національного масштабу. Адже традиційна Великодня виставка, на якій представлені роботи митців усіх регіонів, має Всеукраїнський статус, вона щороку проводиться Національною спілкою художників України за підтримки Міністерства культури та інформаційної політики в різних містах держави. За честь приймати її конкурують міста-мільйонники й визнані культурні центри.
На відкриття виставки, що відбулось 26 квітня, завітала делегація НСХУ, очолювана її головою, заслуженим художником України Костянтином Чернявським. Разом з ним приїхали Володимир Балабердін, голова секції декоративно-ужиткового мистецтва НСХУ, мисткині Тамара Чернявська й ОленаТелятник, а також голова Дніпровського осередку НСХУ Андрій Пікуш. Перед відкриттям експозиції діячі спілки, котрі активно займаються волонтерством, втілюють методи арт-терапії у програми лікування поранених бійців, відвідали місцеві реабілітаційні центри й подарували їм картини Олени Телятник та Лілії Фесівської.
Під час відкриття виставки гості розповіли про цей та інші напрями діяльності НСХУ, подякували адміністрації музею й керівництву міста за сприяння в організації експозиції. Костянтин Чернявський вручив почесні грамоти працівникам музею, котрі брали участь в цьому процесі, директорка музею Наталія Буланова нагороджена медаллю НСХУ «За творчі здобутки».
Виставка «Світ Божий як Великдень», дійсно, вражає відповідністю найвищим мистецьким стандартам. На ній представлені роботи сорока митців з різних регіонів України, виконані у різноманітних техніках та жанрах. Це живопис і графіка, скульптура й петриківський розпис, витинанки й писанки, рушники й гобелени тощо. Всі твори – як пронизані прадавніми архетипами Світового Дерева Життя, так і модерними експериментальними візіями, – об’єднані Великодневим лейтмотивом, в якому гармонійним акордом звучать ноти радості, свята, очікування дива, віри в торжество справедливості, неминучість Відродження України, її Перемоги над підступним ворогом.
Виставка експонуватиметься в музеї до кінця травня, й вона, поза сумнівом, варта уваги всіх, хто не байдужий до прекрасного.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *