Запрошуємо на виставку

Запрошуємо на виставку

17 січня в Музеї історії міста Кам’янське відкрилася нова виставка «Каменярі» тоталітарного режиму», присвячена сторінкам історії дисидентського руху на теренах України, зокрема Дніпропетровщини та нашого міста в 1960-х–сер.1980-х рр. В основу виставки покладені фото, документи, особисті речі представників української інтелігенції, зокрема кам`янчан, з фондів Музею історії міста, долі яких були понівечені, а життя багатьох знищене радянсько-комуністичним тоталітарним режимом. Ці матеріали надійшли з сімей репресованих та знайдені науковими співробітниками в архіві СБУ та Державному  архіві Дніпропетровськгої області. Долучена кінохроніка про діяльність Української  Гельсінської Спілки, що свідчить про терор комуністичної верхівки проти власного народу та його найсвідоміших представників-учасників руху шестидесятників, звинувачених у антирадянській діяльності й названих «дисидентами». Відтворення історії дисидентського руху – важлива складова періоду державотворення та формування національної та громадянської свідомості українців.

Після смерті Й. Сталіна та  т. зв. «розвінчання культу особи» період 1953-1987 рр. був вільний від масового терору, але репресії не припинилися і не зводилися лише до бесід в КДБ. Хвиля арештів захопила т. зв. дисидентський рух – поетів, письменників, освітян, яких звинувачували в антирадянській діяльності. Вишукувалися приводи для засудження, фабрикувалися кримінальні справи. На виставці представлені фотопортрети представників дисидентського руху, що ніби дивляться на нас з віконець темних, холодних в’язничних камер, зокрема, Василя Стуса, В´ячеслава Чорновола, Івана Сокульського, Петра Розумного, Івана Світличного.
У когорті переслідуваних дисидентів були й наші земляки – письменники Микола Кучер, Володимир Сіренко, Павло Супруненко. В експозиції представлені їх меморіальні комплекси, а також матеріали голови Товариства української мови ім. Тараса Шевченка Бориса Довгалюка.  Символічні художні образи на полотнах Михайла Мігріна та Миколи Додарєва, інтер’єрні композиції «Барак» і «Кабінет літератора» дозволяють поринути як у гнітючу атмосферу табірного повсякдення, так і доторкнутися до речей, що пам’ятають творчий, бунтарський зліт думки й почуттів письменника.

Виставка працюватиме до 1 березня 2022 р.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *