Відкриття Міжрегіонального проєкту “Ціна свободи. Артрезиденція з сучасного живопису”

Відкриття Міжрегіонального проєкту “Ціна свободи. Артрезиденція з сучасного живопису”

Напередодні Дня художника в Музеї історії міста відкрилася нова виставка за результатами Міжрегіонального проєкту “Ціна свободи. Артрезиденція з сучасного живопису”. Здійснення цього проєкту стало можливим завдяки підтримці Українського культурного фонду та партнерству Хмельницького обласного художнього музею з Донецьким обласним художнім музеєм (м. Краматорськ).
Свобода –   рушійна сила української історії, за яку виборювали мільйони українців упродовж століть. І сьогодні  ця боротьба триває.  Тема боротьби за Свободу та її неймовірно високу ціну  стала провідною під час проведення артрезиденції  на Хмельниччині.  На конкурсний відбір учасників було надіслано 69 заявок. В результаті артрезиденція об’єднала 14 українських художниць і художників, різних за віком, географією народження й проживання, життєвим бекграундом. Проєкт тривав два тижні у живописному Малієвецькому обласному історико-культурному музеї, де і відбулась перша звітна виставка. Працюючи разом, митці й музейники обмінювались досвідом та знаннями, змінювались самі та змінювали інших, досліджували минуле, аналізували теперішнє та планували спільні проєкти на майбутнє.
До експозиції увійшов творчий доробок митців, що працювали в артрезиденції (загалом було створено 72 різноформатних полотна), у якому резиденти спробували заархівувати персональні досвіди, відчуття та розуміння ціни, яку сплатив, платить та платитиме за свободу кожен особисто та все українське суспільство разом.
У відкритті виставки взяли участь директорки Донецького обласного художнього та Покровського історичного музеїв Олена Фідря та Ангеліна Рожкова, начальник управління культури Наталія Ілларіошина. Поезію читала відома українська декламаторка Марія Гончар. Мадлена Рахіашвіли, відома волонтерка та викладачка мистецької школи, виконала пісні про боротьбу за свободу.
Виставка триватиме з 06.10 по 22.10.2023 р.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *