За Українську самостійну державу

За Українську самостійну державу

Музей історії міста Кам’янське отримав унікальний експонат – листівку, надруковану з деревориту Ніла Хасевича “За Українську державу”. Її історія вражає. У 2022 р. Микола Бендюк, директор Музею Шереметьєвих, керівник Арткластеру Острозької академії багато їздив в експедиції, збирав матеріали, розшукував криївки та місця боїв повстанців з нацистськими і радянськими окупантами.
Придбавши стару хату в с. Розваж на Рівненщині, він разом з товаришем Олександром Гребенюком, прибирали горище, знайшли сумку з повстанськими листівками та кількома документами. Микола Бендюк впізнав у гравюрах руку головного художника УПА Ніла Хасевича. Близько сотні  віднайдених листівок художника  датовані 1949 р. Це дереворити чотирьох видів, серед них – «За Українську Самостійну Соборну державу». Знахідка унікальна тим, що відбитки досить якісно надруковані.
За 1949 р. повстанці виготовили майже 100 тисяч примірників друкованої агітаційної продукції і більшість з них супроводжувалося ілюстраціями Ніла Хасевича.
Дякуємо панові Миколі Бендюку за поповнення музейних колекцій. До речі, листівка попередньо була фахово відреставрована.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *