Музейна КіноПлатформа

Музейна КіноПлатформа

Музейна КіноПлатформа

       20 липня о 14:00 год.  Музей історії міста запрошує на перегляд  художнього фільму-драми  «Вечір на Івана Купала» присвяченого 85-річчю від дня народження найвідомішого українського кінорежисера, кінооператора, сценариста, одного з найяскравіших представників хвилі «українського поетичного кіно» –  Юрія  Іллєнка.

       Народився Юрій Герасимович в 1936 році в Черкасах. Після війни родина переїхала до Москви, де він закінчив школу та вступив до Всесоюзного державного інституту кінематографії на операторський факультет. Це був особливий період у радянському кінематографі – пора творчого самовияву, піднесення людини на п’єдестал, її ідеалізації. Юрій Іллєнко був серед тих, хто плекав сміливі творчі задуми, був готовий творити нове кіно, тож ще студентом розпочав творчі пошуки. В 1960-му році Іллєнко зняв дипломну роботу «Прощавайте, голуби» (перший в історії інституту повнометражний фільм) і отримав найвищу нагороду на світових кінофестивалях в Празі і Локарно за найкращу операторську роботу. 

        1963 р. отримав запрошення зі студії Олександра Довженка зняти фільм режисера Сергія Параджанова «Тіні забутих предків», який став не лише лауреатом міжнародних кінофестивалів, але й збудником української ідеї.

         Дебютний фільм Юрія Іллєнка як  режисера за сценарієм Івана Драча

 «Криниця для спраглих»  про винищення українського села, був заборонений владою на 22 роки. Наступний фільм «Вечір на Івана Купала» – алегорична історія України, знятий з екрану і покладений на полицю на 18 років.

        Говорячи про фільм «Вечір на Івана Купала»,  що вийшов у кінопрокат в 1969 р.,  варто зазначити, що він є багатозначним та непростим, власне в цьому його головна особливість. Це варіації на теми оповідань Миколи Гоголя та українських народних казок.  Іллєнко шукав таку пластичну мову, яка могла би поєднати національні традиції, глибини народної культури з психікою та свідомістю сучасної людини. І знайшов! Переповідати сюжет класичного твору Миколи Гоголя немає сенсу – просто подивіться. Режисер зміг відбудувати в межах одного фільму цілий світ, де реальність і небилиці існують по сусідству; мрії та пророцтва збуваються, навіть кара за заподіяне зло насправді існує – в самій душі людини, яка його вчинила.  

       Дирекція Венеціанського кінофестивалю навіть персонально запрошувала Юрія Іллєнка з фільмом «Вечір на Івана Купала» на фестиваль з гарантією головного призу «Золотий Лев» Святого Марка. Але партійне керівництво боялося непередбачуваного й талановитого митця, через що Юрій був відлучений від кінозйомок на три роки.

            Ця талановита людина упродовж сорока восьми років роботи в кіно половину з них була по суті безробітною. Та, незважаючи на всі перепони і переслідування, Юрій Іллєнко став лауреатом Державної  премії імені Тараса Шевченка, і народним артистом України, академіком Академії мистецтв України, професором кафедри кінорежисури і кінодраматургії, Почесним доктором «Міжнародної кадрової академії».

Квитки в касі музею.

Вартість квитка для дітей – 10, 00 грн., для дорослих – 20, 00 грн.

Контактні дані: 098-80-70-434;  067-150-78-85

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *