Музейна КіноПлатформа

Музейна КіноПлатформа

22 червня 2022р. в Музеї історії міста Кам’янське демонструватиметься знаковий фільм українського кінематографу «Білий птах з чорною ознакою»

Цей фільм, що вийшов на екрани 50 років тому, створили класики українського кінематографу: режисер Юрій Іллєнко, оператор Вілен Калюта, актори Іван Миколайчук, Богдан Ступка, Лариса Кадочникова, Василь Симчич, Костянтин Степанков, Наталія Наум. Задум фільму належав Івану Миколайчуку, який прагнув розповісти про роз’ятрену драму свого краю, про трагедію свого народу.

Перед глядачем постає життя родини Леся Дзвонаря, який з дружиною Катериною та чотирма синами живе на Буковині, в селищі, що межує з польським та румунським кордонами. Щоби вижити, батько з трьома старшими синами беруться за будь-яку роботу, у вільний час грають в невеликому оркестрі, хлопці переймаються коханням до однієї дівчини. І цю любов вони проносять через усе життя, хоча вона нікому не приносить щастя.

Події фільму охоплюють 10 років, упродовж яких влада в селі змінюється 4 рази і вщент знищує родину. Ці зміни то розводять, то зводять по життєвих стежках братів: Петро йде до Червоної Армії, Орест долучається до УПА, а Георгій спочатку залишається осторонь.

Таким чином автори фільму створили на екрані метафору історії Західної (і на тільки) України у ХХст., що опинились у жорнах світової історії між білим польським і золотим румунським орлом, серпом і молотом, нацистською свастикою.

Створена режисером картина дуже сумна за своєю суттю. Але ця туга ховається за народними наспівами та гірким гумором, самобутніми гуцульськими звичаями. Фільм сповнений яскравого народного колориту, величної природи переданих крізь дивовижні ракурси і віртуозні операторські зйомки.

Початок сеансу о 12 год.

Вартість квитків – 20.00 грн.

Для вимушено переміщених осіб

та інших пільгових категорій –

безкоштовно

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *